ÇOSKF KİMLİĞİMİZ
5 Mart 2009 tarihinde Kayseri’ de kuruldu ve burada bölgesel olarak ilk faaliyetlerine başladı.
Bu faaliyetleri önce tüm Türkiye’ ye, sonra da yurt dışına yayabilmek amacı ile 9 Ocak 2010 tarihinde yapılan “Genel Kurul Toplantısı” ile İstanbul’ a taşındı ve yeni bir “Yönetim Kurulu” oluşturuldu.
Halen, Federasyonumuza kayıtlı 40 civarında spor kulübü bulunmakta olup, bir o kadar da müracaatlarını yapmış olan spor kulübü bulunmaktadır.
STK olarak çalışmalarını sürdüren Federasyonumuz, çocuklarımızın ileride hangi spor branşlarında başarılı olabileceklerini saptayabilmek amacıyla, oyun ortamında büyümelerini ve “Atatürk İlkeleri doğrultusunda bir nesil yetiştirme hareketini” gerçekleştirmek amacındadır.
GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ FAALİYETLER
- Bu güne kadar, “SEKSEK”, “MENDİL KAPMACA”, “BİRDİRBİR”, “9–12 TAŞ”, “YAĞ SATARIM”, “GÜVERCİN TAKLASI”, “ARAKESTİ” gibi geleneksel çocuk oyunlarımızın derleme çalışmalarını yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Oyunlarımızın standartlarını ve kurallarını belirledik. Derleme çalışmalarımız halen sürmektedir.
- - Bu oyunlarımızdan MENDİL KAPMACA VE SEKSEK oyun düzenini yarışma formatı hakline getirerek maçların ve dolayısı ile liglerin yapılmasına hazır hale getirdik.
- - TRT’ nin koordinatörlüğünde yürütülen 32. Uluslar arası “23 Nisan Çocuk Şenliğine”, Çanakkale Biga Osman Gazi İlköğretim Okulu 10-12 yaş grubundan oluşturduğumuz ekibimizle katıldık. 45 ülkeden gelen çocukları yerleştirildikleri okullarda ziyaret ederek 8 oyunumuzu onlarla birlikte oynadık.
- - TRT nin bütün dünyada yayınlanan 23 Nisan Çocuk Şenliği gala programına 5 oyunumuzun figürlerinden oluşan bir koreografi ile katılarak gala programının açılışını yaptık.
- - Takımların lige hazırlanabilmesi ve maçların oynanabilmesi için oyun lideri(çalıştırıcı) ve hakem kursları açtık. Gerekli eğitimi verdikten sonra, sınavda başarılı olan oyun lideri (çalıştırıcı) ve hakemlere sertifikalarını verdik.
- - İlk etkinlik olarak Biga’ da bir tanıtım kokteyli tertipleyip Biga ligi programının kuralarını çektik.
- - İlk etkinlik olarak İstanbul Levent TSYD Lokalinde de bir kokteyl tertipleyip Şişli ligi programının kuralarını belirledik.
- - İstanbul Şişli ve Çanakkale Biga’ da İlköğretim Okullarına kurdurduğumuz spor kulüpleri ile “Çocuk Oyunları Ligini” bölgesel olarak başlattık ve her hafta sonu maçların nizami bir şekilde oynanmasını gerçekleştirdik.
- - Federasyonumuzun ilk faaliyet yılı olarak İstanbul Şişli-Kâğıthane ile Çanakkale Biga da oyun liglerini tertipledik. Sonraki yıllarda bu faaliyetlerimiz 20 ili ve ilçelerini kapsayan büyük bir lig oluşumunu beraberinde getirmiş oldu.
- - TRT ile yapılan görüşmeler sonucu, maçlarımıza her hafta çekim ekibi gelerek lig maçlarımızın “TRT Çocuk Kanalında” 2. devrenin başlamasıyla birlikte her hafta bir maçımızın naklen yayınlanmasını sağladık.
- - Federasyonumuzun Ülke çapında teşkilatlanma çalışmalarını başlattık. 70 ilimizin sitede ilan edilen il temsilcilerini atayarak bu temsilcileri ilçelerde görevli ve sorumlu atamalarını yatırdık. ÇOSKF çok geniş bir aile oldu. Bu illerde Ligleri için gerekli oyun lideri( çalıştırıcı) ve hakem kurslarını düzenlemeye başladık. Kurslarımızı Halk Eğitim Merkezleri ile birlikte yapmaya da başladık
AMAÇLARIMIZ:
Günümüz modern toplumunda, şehirleşmenin artması ile oyun alanlarının yeri yok olmaya yüz tuttu. Geleneksel çocuk oyunlarının yerini, evde oynanan bilgisayar ve diğer teknolojik oyunlar aldı.
Bilgisayar başında oynanan oyunlar ile sokakta oynanan oyunlar kıyaslandığında, geleneksel çocuk oyunlarının, çocuğun beden ve ruh sağlığına katkısı çok fazladır.
Çocukların, açık havada güneş ışınlarından faydalanmaya, oksijen almaya ihtiyaçları vardır. Geleneksel çocuk oyunları, çocukların güneş ışınlarından yani D vitamininden yararlanmasını ve vücut sistemlerinin daha iyi çalışmasını sağlar.
Geleneksel çocuk oyunları, aktif oynandığı için, çocukların fazla enerjilerini atmasına yardımcı olur.
Oyunlar, yetişkinler tarafından yönlendirilmediğinden, çocuklar kendi sorunlarını kendileri çözmeyi öğrenirler ve öz güvenleri artar.
Geleneksel çocuk oyunları, kurallar eşliğinde ve grup dinamiğinde oynandığı için, çocukların sosyal ve iletişim becerileri güçlenir.
Çocuklarımızın ruh ve beden sağlığına katkıda bulunmak, kendi aralarında kaynaşmalarını sağlamak, daha sağlıklı ve huzurlu bir bedenle geleceğe hazırlamak istemekteyiz.
Bunu gerçekleştirmek amacıyla, kurulmuş olan kulüplerimiz arasında mahalli ligler düzenleyip, müsabakalar oynatmaktayız.
Geleneksel olarak oynanan ancak süreç içinde unutulmaya yüz tutan oyunlarımızla çocuklarımızı bir araya getirmek, geçmişle geleceği buluşturmak amacı ile görev üstlendik. Türkiye’den Kamerun’a, çocukları ortak tek ortak dilleri olan oyunlarla buluşturmaya devam ediyoruz.